Saturday, April 16, 2011

its come to the day..

Assalamualaikum..

Tomorrow is the day.. after few month working hard for this programme, finally we near to the departure time which is on tomorrow. As a members of multimedia team and also the videographer, this week really pack wih the training, workshop, assignment and all the preparation.. everyday, sleep at 4 am and start work at 7 am.. only few days need to master all the camera equipments.

Last night only have a time to packing all personal stuff.
penat giler.... All of this is about the Heritage Studies at Iran for my group. Our batch had diveded into 4 location whis were, Pekan, Surabaya, Dhaka and Isfahan..

now, everything is complete, hope so, with all the stuff already packed.
The only thing i'm worried is about the videography.. Although i've alredy join the workshop, training, doing the assignment about the video, but to master it in few days, i dont think so.. but i will try my best to do it with help by others.

Hopefully all of us cam perform well there.. We didnt think this trip its like a holida ytrip bcoz of the pressure of the subject due to previous year perfomance. But i think, if the senior batch can perform well, why not us??..
(hopefully, our bath will be better than them) amin...

Aout the Iran. currently checked at the internet. The climate there is spring season. The tempereture on the day is average minimum 20'c and at night is -2'
we will be there in 2 weeks.. pray for us .. hehe.. we will came back here with a good product from iran to put at KAED.. Insyaallah.. amin...
owh before that, this is the short video produce by multimedia team from iran group as a assgnment before went to iran.. its a bit bleur becoz of the low resolution in editing..

Genre: commedy
subject: tali rafia.
person name: micheal



video

Tuesday, April 12, 2011

Perjalanan....

Assalamualaikum..

Ok, sekarang dah balik ke iium balik.. Semua students yang ambil heritage studies 2011 tengah buat preparation untuk ke destinasi masing2 tak lama lagi.. 12 april majority kena lapor diri dekat campus dan minggu ni minggu terakhir untuk buat final touch, workshop, training, beli barang dan sebagainya.

Almost every night we have a meeting for each group and departmet. Biasanya, masa final week ni la nak slot in ape yang masih lagi kurang. Destinasi batch kami ialah ke 4 tempat iaitu Pekan (Malaysia), Surabaya (Indonesia), Dhaka (Bangladesh), Kashan (Iran).

Misi kami pada tahun ni untuk membawa balik 4 produk ke KAED. InsyaAllah, diharapkan semua akan berjalan dengan sebaik yang mungkin. Paper lat exam baru ni 6 april, tapi 8 april baru balik rumah. Ada masa 3 hari je baru ni nak luangkan masa jumpa parents. Ok la tu kan, ambil berkat. 18 april, student2 lain dah start cuti semester. siapa yang tak ambil short sem tu , lama la cuti.. 12 september nanti baru bukak balik.. yang ambil short sem nh 10 may dah masuk balik..

Masa cuti ni la semua akan buat research dan sebagainya di destinasi masing2.. Group aku akan ke Iran. Buat kajian tentang Haghighi House.. Bukak short sem nanti akan smbung buat kerja sampailah habis sem.. subjek ni la antara yang paling mencabar dari segi mental dan fizikal.. So, sama2 lah kita nantikan produk yang akan kami hasilkan nanti.. Diharapkan semua berjaya dengan cemerlang.. amin..(doa).. all the best geng!!...





Thursday, February 24, 2011

Apa ada pada sukan rock climbing??

Assalamualaikum..

Baru ni cuti Maulidurrasul bersamaan dengan 15 Feb. 11. Macam biasa la dekat campus ni diadakan sedikit perarakan pada pagi tu dan berakhir di masjid disusuli dengan sedikit "talk".

...............

Aktiviti petang lain la pulak. Aku ke batu caves. Haa.. kali ni bukan untuk berarak sesi petang , tapi kali ni nak main Rock Climbing @ Gua Damai, batu caves.

Ni kira first time la aku main rock climbing yang betul punya. Biasa, main wall je. Lebih kurang la, tapi kalau rock climbing ni, dia punya feel lebih sikit. Kalau yang firt time ni lagi la, feel dia terlebih2 la pulak. ngehehe..

Sampai2 je, terkejut aku. Ade mamat sorang ni tinggi giile kat atas tu. Dalam otak duk fikir, jangan aku kena panjat tinggi tu sudah. Mana tak nya, first timer, maw terketar lutut panjat tinggi macam tu.

Nasib baik la, geng2 bukat routes baru yang tak rendah mana. Baru syok nak panjat.

Tapi memandangkan ramai rakyat malaysia yang mencintai sukan climbing ni, memang penuh la dengan pemanjat -pemajat tegar pada petang tu. Kena la ikut turn nak panjat.

Masa turn aku apa lagi, Dengan gaya pro la aku panjat (buat2 pro). Dah sampai atas, cium sikit dewa besi (anchor) kat atas tanda kita da setel route tersebut. haha...

Last sekali aku naik route yang paling tinggi antara routes2 beginner ni. Puas beb.. Kaki tak payah cakap la, bercalar balar siap terbelah lagi dihiris batu batu granait yang tajam didinding gua tu. Kasut da takde saiz, kena la berkaki ayam.. Dekat maghrib, semua habis panjat dan masing2 solat maghrib berjemaah di masjid berhampiran.. bagus2.. alhamdulillah.. =)

................

ok, alang2 dah cerita pasal rock climbing ni. Nak berkongsi la serba sedikit pasal rock climbing ni.. tu pon aku belajar masa kat damai hari tu.. kalau korag nak tahu lebih detail, sila la bertanyakan pada experts ye, tak pun Google je senang.. haha..


Gear yang korang kena pakai pada cawat korang ialah Harness. Benda ni la yang akan pegang badan korang masa tergantung kat atas. Takde la tali semata-mata.

Seterusnya ialah ropes. Tali ni bukan sebarang tali yang atuk korang duk buat tambat lembu kat kampung tu.. Tali ni boleh menampung berat yang... (yang sangat berat). Tapi seriously tali ni memang khas untuk rock climbing la. Harga dia Rm 1000 lebih wuu.. Kekuatannya sangat hebat.

Semua atas ni serba sedikit untuk Climber, ada banyak lagi sebenarnya..

Seorang lagi namanya Belayer. Tugas belayer ialah untuk menampung Climber yang tergantung kat atas tu. Kiranya belayer ni sebagai nyawa climber la. Kalau belayer lepas tali, maksudnya climber terus masuk kubur la. haha..


Gear untuk belayer ialah Belay devices. Benda ni digunakan untuk hold tali yang belayer tarik untuk menampung climber.

Kalau nak diceritakan, banyak lagi sebenarnya. Lagipun aku ni bukan la expert dalam bidang ni lagi. Tahu sikit2 je.. kalau nak tahu dengan lebih lanjut , boleh la layari website2 rock climbing. Google je, pasti keluar punya.. Orang malas nak google mesti click sini, sini & sini lagi.. haha..

Apapun, aktiviti ni selamat. Jangan risau. Kalau nak buang perasaan gayat tu boleh la cuba aktiviti ni. Ok, sekian sahaja update kali ni..

Google jangan tak google!!







Monday, February 7, 2011

Student on campus

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik, dah bulan februari tahun 2011. (title kat atas xde kena mengena pn

Macam biasa lah, dah final year ni memang sibuk nak pulun habis study.. ye ke pulun?? macam tak je.. duk tang tu jugak ada ler.. Tapi memang nak kena skor habis-habis la final year nh.. Bila lagi kan.. hehe..

Ok kali ni nak cerita aktiviti awal tahun 2011 ni. Nak cerita semua tak dapek la kawan.. kita highlight satu dua cerita la ek..

26-28 januari 2011 telah diadakan Kejohanan Sukan Masum Sieries 1, 2011 di IIUM Gombak. Macam biasa la, main apa lagi kalau tak Taekwondo.
Tapi masih kalah lagi tahun ni. Training tak cukup la tu.. Mental cepat sangat down kalo jumpa experience fighter.. Haish..

k, nh sedikit highlight tuk photo album, nak tgk bnyak2 boleh la ke FB ye.. =)




Then 29-30 Januai 2011 sambung pula 17th IIUM invitation Taekwondo Tournament 2011 di tempat yang sama, IIUM gombak.. Acara individual tak dapat nak lawan disebabkan masalah teknikal, esoknya baru la boleh lawan balik. Tapi yang ni Group category..

Apa lagi, dah down beberapa hari.. Last day nh pulun la habis.. Alhamdulillah, menang silver..
Orang kata hidup ni tak selalunya indah, ada naik ada turun... so apa kaitannya?? ntah, aku pun tak tahu.. tak pasal2 je.. haha..

ok, cuti mid-sem kali ni sekali dengan cuti CNY.. so, agak lama la.. seminggu, lama ke? tak la.. sekejap je. Aku sempat balik rumah pun beberapa hari je sebab masa CNY tu aku ikut ARC club ke Kedah. Panjat Gunung Bintang. Syok seyh.. Lama juga la tak panjat gunung ni. nak tahu , boleh la baca report dkt sini..



*photo by zaidi al-kashafi




Tuesday, January 4, 2011

Welcome to 2011

Assalamualaikum.

okey, selamat datang ke tahun 2011 semua!! kenapa perlu sangat smbut secara besar besaran kedatangan 2011.?? bagi aku bende tu biasa je.. lagi baik la disambut dengan doa selamat ke.. Buat mcm maal hijrah.. kan molek tu.. Nh x.. budak melayu pulak yg over exited. Malu beb dgn kaum lain.. Jangan la terpengaruh dengan deorg.. Cara Islam kan sgt elok.. ok, apepun diharapkan tahun 2011 dapat memberi lebih kebaikan&keceriaan untuk mewarnai hidupku.
Tahun yang membawa aku ke usia 23 tahun sejak 1988. Wah, sudah besar rupanya. Alhamdulillah, masih deberikan nyawa untuk terus bernafas di bumi ALLAH..


30 dec -2 jan cuti !! tapi xde cuti bagi kami.. kene duduk buat kerja di studio sbb submission on 3rd Jan 11. International conference by SRC pn xdpt nak join. Studio sebelah lagi la.. 1st Jan 11 pn ade presentatn... Ala, dah lali da, since 1st year. Kalo dulu, parents mmg asyik tnya je wekend/ cuti xbalik ke?? tapi sekarang dah 3rd year, deorg dah paham mcm mana life students architecture. Cuti ka, tarak cuti ka, sama ja.. Selalu bnyak projects kena siapkan.. Betul2 cuti masa habis sem, lepas submission. Haa.. tu baru namanya cuti..
oh ya, sekarang aku dah pandai buat video!!! haha.. 1st time cuba, dapat jgak buat tuk site analysis.. Apepun aku kena belajar juga memandangkan aku head tuk multimedia heritage studies next semester..

Tahun nh juga aku akan graduate sbg B.Sc. of Architecture.. InsyaAllah aku mmg planned nak smbung part 2. Tp belum decide tempat lagi. Klo dpt di IIUM pn lg bagus. Tp aku x sure lagi kontak aku dgn scholar tu mcm mana nanti.

Tahun nh juga aku akan pencen sbgai SRC exco members. Tak lama dah 20 Jan nanti ada AGM. Insyaallah aku akan laksanakan tugas aku yg terdaya untuk SRC nh even selepas pencen pun.

Sejak masuk sem nh, dah 2 trip under ARC aku da missed, iaitu trip mount bunga buak & trip berkelah.. xpe2 next trip aku akan adjust schedule..

Xlama lagi ade USC.. kena training cz wakil mahallah tuk athletic.
hujung bulan JAN ade taekwondo tournament( MASUM circut & IIUM open). Harus join sbb boleh buat permulaan koleksi 2011. Insyaallah..

Schedule tuk January dah semakinpenuh.. So kne planned tuk February pulak.. Aha, aktiviti lari2 marathon belum diselitkan lagi.. Tahun nh kena join aktiviti baru, melancong sambil berlari.. Sangat bagus!!

Ok nh je dpt update, memandangkan site analysis da habis present, sekarang masa untuk design pula. Final year nh kena design University gallery & archives.. Apepun, all the best!!!

Saturday, November 27, 2010

alumnai tkdo+lomo outing+provia film

Assalamualaikum..

Semalam hari yang agak panjang.. Buat julung kalinya IIUM taekwondo team mengadakan Gathering alumnai taekwondo di Pusat Asasi UIAM(matric uia) PJ. Alhamdulillah, agak meriah walaupun tak semua yang dapat hadir. Objektif tu tercapai la juga, dapat mengumpulkan balik senior2 since 90's.. Evergreen habes.. haha.. Majlis berlangsung dengan training, dan friendly sparring dengan senior2.. disambung dengan jamuan besar-besaran.. Setiap campus ada wakil masing2. Gombak,kuantan,Pj, Nilai... Diharapkan majlis yang lebih besar dapat diadakan pada waktu yang akan datang..


Habis majlis tu, lepak PJ jap cz ade lomography outing.. buat light painting.. 1st time join dak2 lomo keluar.. ok la.. best2.. next time bleh join lagi.. Dapat membe2 baru lagi smlm.. haha..
apepun, filem baru dpt dibeli smlm.. Provia.. memandangkan Ebx da habis guna, so boleh la cuba provia pulak.. Berbaloi juga join deorg semalam.. next time boleh la join lagi.. syokk..

Monday, November 22, 2010

PBIM 2010


Assalamualaikum.

PBIM 2010 (Penang Bridge International Marathon)

Atas permintaan rakan2, kena la juga cerita pasal event nh. Asal ade gambar2 aktiviti2 yg best yang aku buat dekat FB je, mesti akan diceritakan dekat blog. Tu yang deorang tak sabar nak aku update nh.. sbb gambar2 semua dah keluar dkt fb.. haha... (bajet artis) hohoho....


Okeyy..

21 November 2010, telah diadakan PBIM 2010. Marathon ni merupakan annual event dianjurkan setiap tahun. Terdapat beberapa kategori dipertandingkan iaitu


full-marathon-42km- finishing time 7 hours
half-marathon-21km- finishing time 3.5 hours
10km run-10km- finishing time 1.5 hours
fun run-10km

ni merupakan event yang pertama aku masuk untuk tahun ni. Masa cuti nh je la yang aku berpeluang nak buat apa aku suka.. Kalau dah masuk semester nanti memang sibuk dengan macam2 kerja. Kebetulan pula aku tak pernah lagi sampai ke Penang ni, lagi la semangat aku nak join event nh. Aku dapat tahu ade event nh pn dah agak terlambat. Masa aku register tu pn tinggal 10km run je.. event lain semua dah full.. Mana tak nye 23 000 penyertaan.. memang ramai la. Tu pn nasib baik nea tlg registerkan.. Klo x melepas lerr..

Untuk ke penang, aku tumpang kidin. Jumaat petang gerak. Kami semua 4 orang aku, kidin, yahya, nad naik kereta ke sana. Member2 lain semua jumpa kat penang. Sampai sana lepak rumah Khairul. Peh, terbaik la rumah khairul. Family baik sgt2.. Dah la sediakan tempat untuk kami tumpang, siap mak dia masak lagi.. Khairul pulak jadi tourguide kami kat penang tu, cakap je nak p mana. Semua tempat dia tahu. Anak jati penang katekan.

Hari sabtu hari untuk jalan2.. Pagi2 lepas breakfast dah keluar.
Jalan2 cari makan, makanan yg special kat penang semua kami cari. Tengah hari balik lunch pulak, petang keluar lagi cari makan sampai ke maghrib.. haha..
Lepas maghrib semua tidur memandangkan event start pkul 2 pagi esok.

Gerak pergi quensbay tengah malam tu cz nak hantar dak2 yang join full marat-42km.
Aku nye event 6.15am so balik tidur dulu la..

Yang masuk full & half marathon agak suffer jugak la sebab pukul 4am secara tiba2 nya hujan turun amat lebat. Haha.. ape lagi, sejuk giler la atas penang bridge tu..

Jam 6.15 am turn aku pulak yang akan lari. Masa tu hujan renyai2.. nasib baik. Nak x nak memang kena lari jugak la. Renyai2 je pon..
Target aku untuk habiskan 10km bawah 1hour.
Tak pernah lagi aku jog 10km sbb sebelum ni pon jog saje2 plg rajin buat 6km je. Tu pn 1km=dekat 6 minit.
Tapi kalau join event mcm nh semangat die lain sgt2. Kalau jog saje2 tu memang cepat penat. Kalau event macam nh kita lari ramai2 + suasana pulak gelap. Takde la terasa panas.
Masa tu pulak hujan.. Terbaik la.. Cuma 1 je yang kena fight is, mental!!
Alhamdulillah, dapat la habiskan dlm Masa yang ditetapkan.. dpt buat 00:50:59.
ok la...

Dapat la juga medal finisher. Tp aku sgt cemburu yang dpt masuk full-marat sbb deorg dpt finisher t-shrt. haha..
Nh yg membuatkan aku memburu lagi event2 mcm nh ni. Boleh buat personal collection..
Apepun trip kali nh memang best, semua tiptop la. Dapat jejak kaki ke penang, dapat lari atas penang bridge walaupun tak full, dapat hadiah.. haha..
So, kami gerak balik ke KL petang ahad tu. Pukul 12 malam smpai rumah..

So, sape2 yang xde wat pape cuti nh better la cari benda2 yg berfaedah, salah satunya ialah join event2 mcm nh. Bnyak sgt benda yang dapat n belajar.. All Experience your will not learn in books. Berlari merupakan satu senaman yang sagt2 mudah dan berfaedah.. so ape lagi, rajin2 lah berlari. hee..

ok, sekian sahaja update untuk kali ni. Klo ade gambar2 best kat FB tu, maka ade la update2 yg lain.. hee.. selamat bercuti!!! =)


photo copied from FB

PBIM 2010-10km


Result 10km aku, aijat, adham, nea, sorry anis xjmpe dlm list.. hee..

Finisher medal